Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Bij het afsluiten van uw huidige internetpakket bent u het vast tegengekomen: de verschillende soorten internetsnelheid. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en bij welk gebruik kunt u het beste voor welke internetsnelheid kiezen? In deze blog gaan wij deze vraag te beantwoorden.

Download- en uploadsnelheid

De internetsnelheid wordt op twee manieren aangeven. De uploadsnelheid heeft betrekking op de snelheid van het uploaden van bestanden. Denk hierbij aan het uploaden een foto op Instagram of het plaatsen een post op Facebook. De tweede aanduiding van het internetsnelheid, is de downloadsnelheid. Hierbij wordt aangegeven hoe snel bestanden gedownload worden. Bij bijvoorbeeld het openen van een website, moeten de informatie en afbeeldingen gedownload worden. Deze laatste snelheid wordt over het algemeen het meest gebruikt en houden wij in deze blog dan ook aan.

De downloadsnelheid wordt aangegeven in Mbit/s (Megabits per seconde). Hoe hoger dit getal, hoe hoger de internetsnelheid is. Let op: Megabits is iets anders dan MegaBytes. Eén MegaByte (MB) is 8 Megabit (Mb). Belangrijk dus om te kijken hoe de snelheid in uw geval aangeduid wordt.

Verschillende internetsnelheden

De internetsnelheden zijn grofweg te verdelen in vier groepen:

  1. Tot 20 Mbit/s – Dit is de basis internetsnelheid. Woont u alleen en vraagt u niet al te veel van het internet, dan is dit een prima optie. Browsen, mailen, Netflixen en muziek luisteren gaat prima met deze internsnelheid. Meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken kan echter wel voor problemen zorgen in de verbinding.
  2. 40 tot 50 Mbit/s – Deze optie is een iets uitgebreidere optie ten opzicht van de tot 20 Mbit/s-optie. Ideaal voor gezinnen waarbij op meerdere apparaten naar bijvoorbeeld Netflix gekeken wordt. Ook kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van interactieve TV en kan er tegelijkertijd online gegamed worden.
  3. 80 tot 100 Mbit/s – Dit is nog weer een stapje sneller. Deze internetsnelheid wordt vaak gekozen door grotere gezinnen waarbij veel gedownload wordt en er daarnaast bijvoorbeeld veel online wordt gegamed.
  4. Hoger dan 150 Mbit/s – Voor de echt snelheidsduivels kan er voor deze internetsnelheid gekozen worden. Is vooral handig als u veel thuis werkt en daarbij grote bestanden up- en download. Uiteraard kan er bij deze optie ook op meerdere apparaten tegelijkertijd gegamed en gestreamd (Netflix) worden.

In de praktijk blijkt dat de gemiddelde particuliere internetgebruiker genoeg heeft aan optie 1 of 2, afhankelijk of u alleen woont of dat u met meerder personen in een huishouden leeft.

Geleverde internetsnelheid

Bij het afsluiten van een internetabonnement is het goed om te weten dat de genoemde snelheden de maximale snelheden zijn. De daadwerkelijke internetsnelheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder bijvoorbeeld het adres waarop het internet aangesloten moet worden. Mocht u twijfelen tussen twee opties, dan is het in veel gevallen aan te raden voor de snellere optie te gaan.

Het is fijner om een iets snellere internetsnelheid te hebben, dan u steeds te lopen ergeren aan de haperende verbinding. Een Wifi professional kan u hierbij voorzien van de nodige adviezen en u helpen met de totstandkoming van een goede internetsnelheid.