Verdediging tegen hackers

Een duister figuur die met een capuchon op achter een heel aantal zwarte schermen met groene letters druk zit te typen en zich ineens door de main frame heeft weten te worstelen: de typische hacker. Althans, dat is wat films je onterecht wijs maken. Hoe onrealistisch dit beeld van hackers ook is, het is wel degelijk waar dat hackers bestaan en een gevaar vormen voor bedrijven en de samenleving als geheel. Een duidelijk voorbeeld hiervan was afgelopen week nog de aanval van vermoedelijk Russische hackers die alle sites van de Oekraïense overheid plat legde. We worden steeds afhankelijker van computers en daarom zijn ze nou juist zo’n mooi doelwit voor criminelen.

Hoewel de technologische vooruitgang van computers vele voordelen met zich mee heeft gebracht, heeft het ook gezorgd voor nieuwe risico’s. Deze risico’s moeten mensen zich vaak nog van bewust worden en het is dan ook belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich bezig gaan houden met hun IT-security. Zeker voor bedrijven kan het erg vervelend zijn als hun computersystemen ineens plat liggen. Dit kan bij sommige bedrijven, ziekenhuizen bijvoorbeeld, ook van vitaal belang zijn en als daar dan een aanval op wordt gedaan zou zoiets zelfs levens kunnen kosten.

Het is daarom heel belangrijk om een cybersecurity specialist te laten kijken naar computersystemen. Ze kunnen dan een zogenaamde penetratietest uit voeren. Hierbij wordt een bepaald doelobject genomen waarvan de hacker weet in welke omgeving dit zich bevindt en vervolgens zullen deze hackers proberen dit doelobject te testen met de methodes die zij denken dat het beste zouden werken. Op die manier kan je dus zwakke plekken in je systeem vinden en de IT specialist zal deze plekken kunnen versterken. Op die manier laat je goedaardige hackers doen wat een hacker met minder goede bedoelingen zou kunnen doen, om hem dan tegen te werken.